Uw gezondheidsexpert – 100% voor een natuurlijk & gezonder leven!

Omdat je met tandenpoetsen alleen niet al het vuil tussen je tanden weg krijgt en je hier op ten duur flinke gezondheidsproblemen door kan krijgen, vinden de meeste tandartsen dat er meer geflost moet worden. Echter heeft flossen nog wel een flinke gebruiksaanwijzing. Als je op de verkeerde manier flost, kun je namelijk óók tandvleesproblemen krijgen. Er zit een hele techniek achter en wij gaan die voor jou uitleggen in deze blog.

monddoucheWaarmee kun je flossen

Er zijn verschillende producten op de markt waarmee je kunt flossen. De bekendste is natuurlijk flosdraad. Ook heb je speciale ragertjes en tandenstokers. Er is zelfs een apparaat waarmee je met water kunt flossen. Wij gaan in deze blog vooral in op het flossen met flosdraad. Dit wordt namelijk het meest gebruikt omdat dit wel het makkelijkste product is om te gebruiken. Je kan natuurlijk ook gebruik maken van een monddouche of een flosapparaat – hier kan je een mooi overzicht vinden van de beste opties.

Het juiste flosdraad kiezen

Naargelang je ruimte tussen je tanden hebt, of juist niet. Kun je flosdraad van verschillende diktes kopen. Er is flosdraad met een laagje wax erop zodat deze goed tussen je tanden door glijd. En er is ook flosdraad met fluoride op de markt. Ook heb je flosdraad dat heel dik lijkt, maar welke als je ze straktrekt heel dun wordt. Dit is voor het grovere werk.

De voorbereiding

Voordat je gaat flossen poets je je tanden zoals je dat gewend bent, twee minuten en van voor naar achter, van boven naar onderen. Leg je flosdraad klaar en zet een glas water neer en eventueel een dopje mondwater als je dat prettig vind. Ook zorg je dat je goed in de spiegel kunt kijken wat je aan het doen bent.

Stap 1

Je pakt een stuk flosdraad van tussen de 30 en 40 cm in je handen. De uiteinden wikkel je om de wijsvingers van allebei je handen. Tussen je wijsvingers moet ongeveer een druk flosdraad overblijven van 10 tot 15 cm. Net wat je prettig vind.

Stap 2

Trek het flosdraad strak tussen je vingers zodat het flosdraad straks goed tussen je tanden kan komen. Zorg wel dat het flosdraad niet heel erg je vingers afknelt. Dit is niet prettig.

Stap 3

Breng nu het flosdraad naar de opening tussen 2 tanden in. Met een zigzaggende beweging manoeuvreer je je flosdraad tussen je tanden. Je kan nu beginnen met flossen. Een fout die veel mensen maken is dat zij veel te hard tussen de tanden door flossen. Hierdoor kan je tandvlees ook beschadigd raken dus probeer het met beleid te doen.

Stap 4

Herhaal stap 3 voor al je tanden en kiezen en vergeet ook niet achterin je mond de achterkant van je kiezen mee te nemen. Dit is even puzzelen in het begin. Wij raden aan bovenaan te beginnen tussen je voortanden. En dan zo naar achteren te werken. Daarna doe je op dezelfde manier de onderkant. Zigzag van boven naar beneden tussen elke tand.

Stap 5

Wanneer je klaar bent is het goed om je mond goed te spoelen met water om de losgekomen stukjes eten en tandplak even weg te spoelen. Zo kunnen deze niet in je mond achterblijven. Sommige mensen vinden het ook fijn om daarna nog even te spoelen met mondwater.

flosdraad

Flossen met andere producten dan flosdraad

Eigenlijk is het stappenplan toepasbaar op alle flosproducten die er te koop zijn. Ook met ragertjes, tandenstokers of de waterflosser ga je tand voor tand je mond door om zo een schoon gebit te krijgen. Met ragertjes moet je een beetje extra uitkijken. Bij sommige van de ragertjes zit er een ijzerdraadje in om de ragertjes goed tussen je tanden te kunnen manoeuvreren, maar hiermee kun je ook flink in je tandvlees prikken.

Wat doe je als je tandvlees toch bloed tijdens of na het flossen

Het kan voorkomen dat je de eerste paar keer tijdens of na het flossen een beetje te hard flost, waardoor je tandvlees gaat bloeden. Wanneer je merkt dat wanneer je flost je tandvlees ook echt pijn doet dan is een bezoekje aan de tandarts wel noodzakelijk. Het kan namelijk zo zijn dat je tandvlees al een beetje aan het ontsteken is. Hier is met een antibiotica kuurtje, speciale medicinale tandpasta of met speciaal mondwater wat aan te doen. Je hebt in ieder geval het bewijs dat het in ieder geval een goed idee is geweest om te gaan flossen!

Dit vind je misschien ook leuk

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.