Uw gezondheidsexpert – 100% voor een natuurlijk & gezonder leven!

Er zijn ontzettend veel onderzoeken gedaan naar hoeveel uur slaap je nodig hebt. Uit ieder onderzoek komt een ander antwoord. Het ene onderzoek toont aan dat 6 uur slapen voldoende is en volgens het andere onderzoek moet je minstens 8 uur slapen. Hoeveel slaap hebben we nu echt nodig?

7 uur slaap is gezond

Om een gezond leven te leiden, heb je een goede nachtrust nodig. Aan de universiteit van West Virginia hebben Amerikaanse wetenschappers een onderzoek verricht naar het gezonde aantal uren slaap dat een mens nodig heeft. De conclusie van het onderzoek was dat 7 uur slaap precies goed is. Zowel minder als meer uren slapen, heeft een nadelig effect op de gezondheid. Het leidt tot gezondheidsproblemen. Eigenlijk wil je een goede, vaste biologische klok onderhouden – dat is belangrijk.

uitgeslapenEen slaapdeskundige van de Universiteit van Amsterdam is het niet eens met deze conclusie. Hij is van mening dat je juist langer of korter kan slapen door ziekte of pijn. Dan heb je juist al problemen met de gezondheid. Volgens de slaapdeskundige is de benodigde hoeveelheid uren slaap per mens verschillend. Het is niet duidelijk hoeveel uur slaap je nodig hebt. De één meer dan de ander. Minimaal 4 of 5 uur en maximaal 12 uur.

Je slaapbehoefte is erg lastig vast te stellen. Wil je het precies weten? Tel dan je aantal slaapuren als je een tijdje vakantie hebt. Dan ben je meer uitgerust en je hebt geen tot weinig verplichtingen. Als je ongeveer gedurende 2 weken je slaapuren bijhoudt dan weet je aan hoeveel uur jij behoefte hebt.

Tellen slaapuren voor 12 uur ’s nachts dubbel?

Er wordt vaak gezegd dat de uren die je slaapt voor 12 uur ’s nachts dubbel tellen, maar dit klopt niet. De eerste uren slaap je dieper en vaster. Deze uren tellen wel zwaarder, maar niet dubbel. En je kunt ook na 12 uur ’s nachts dieper en vaster slapen.

Powernaps

Van een kort dutje kan je zomaar meer energie krijgen. Je hoeft echt niet altijd lang en aaneengesloten door te slapen. Dat wordt wel vaak beweerd, maar is niet zo. Een powernap is al nuttig als je minimaal 10 tot minuten slaapt.

Slaap inhalen

Het is mogelijk om slaap in te halen als je in het weekend een nacht hebt doorgehaald. Dit lukt je alleen niet in één nacht. Hier is meer tijd voor nodig. Hoe meer uren je hebt gemist hoe langer je moet bijslapen. Verwacht niet dat je na het weekend weer helemaal bijgeslapen bent. Wil je dat de klap minder hard aankomt na een avond stappen? Dan is het zeker nuttig om een paar avonden van te voren wat eerder naar bed te gaan. Hier wordt energie mee opgebouwd.

Genoeg aan 4 uur

Wat zou het toch fijn zijn als je genoeg zou hebben aan 4 tot 5 uren slaap. Dan heb je op een dag 4 uur extra erbij om leuke dingen te doen. Vaak kom je al tijd tekort. De mensen die genoeg hebben aan zo weinig slaapuren zijn uitzonderingen. Minder dan 1 procent van de mensen kan goed functioneren met zo weinig slaap. Bij deze mensen heeft er een verandering plaatsgevonden in het DEC2-gen. Die verandering is ook erfelijk, dus kort slapen zit dan in de familie.

Slaapuren voor een volwassene

Orexine is een hormoon waarvan je wakker en oplettend blijft. DEC2 beïnvloedt de hoeveelheid van dit hormoon. Bij de slaapziekte narcolepsie is er een groot tekort aan Orexine. De productie in het lichaam wordt geremd. Dat is de reden dat je dan genoeg hebt aan zo weinig slaap.

Voor de meeste mensen geldt dat de hersenen ongeveer 7 tot 8 uur slaap nodig hebben. Tijdens die slaapuren worden herinneringen en informatie verwerkt door het brein. Ook je lichaam werkt dan aan herstel. Afval en giftige stoffen worden afgebroken door je lichaam. En schade aan de cellen wordt hersteld. Als je ziek bent, heeft je lichaam hersteltijd nodig. Dan neemt de slaapbehoefte erg toe.

Het is belangrijk dat je in de ochtend uitgerust je bed uitkomt. Het in- en doorslapen en de tijd die je daadwerkelijk slaapt zijn bepalend voor de kwaliteit van je slaap. Goed slapen betekent: niet langer dan 30 minuten wakker liggen, niet vaker dan één keer per nacht wakker worden, minimaal 85 procent van je tijd in bed slapen en als je ’s nachts wakker wordt dan niet langer dan 20 minuten wakker liggen.

Dit vind je misschien ook leuk

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.