Uw gezondheidsexpert – 100% voor een natuurlijk & gezonder leven!

De hele wereld is druk en jij wil rust. Je weet niet meer waar je moet beginnen en je voelt dat je overloopt van spanning. Je merkt dat je dingen vergeet te onthouden en je weet dat je morgen nog een stapel werk hebt te doen van heb ik jou daar. Je kan je rust niet meer vinden en je weet niet meer wat te doen. Pas jij in dit plaatje? Dan is het voor jou misschien eens tijd om te gaan mediteren! Wij leggen je alles uit hoe je hieraan kunt beginnen.

Wat is mediteren?

steffi vertriest meditatieMeditatio, dat s het Latijnse woord voor mediatie. Dit betekend ‘overdenken’. Mediteren doe je veelal in stilte je hebt even een moment voor jezelf en het kan je leren om even een rustpuntje te pakken in je drukke bestaan.

Door te mediteren kun je terugkeren in jezelf en leren je aandacht te focussen op jezelf. Daarnaast kun je in staat van pure ontspanning komen als je er even de tijd voor neemt om het onder de knie te krijgen.

Hoe begin je met mediteren?

Allereerst zoek je een rustig stil plekje op. Dit kan op de bank zijn waar je lekker ontspannen kunt zitten of misschien vind je het wel prettig om te gaan liggen. Je gaat dan zitten of liggen en sluit je ogen. Dan ga je letten op je ademhaling. Adem vanuit je buik en tel je ademhalingen. Probeer je hierop te concentreren. Het geeft niet als je afgeleid raakt. Probeer dan je concentratie weer terug te pakken. Doorgaan met ademhalingen en je zal merken dat je al rustiger gaat ademhalen.

Laat je gedachten er zijn

Je zal wel denken, ik maak hele lijstjes in mijn hoofd, hoe kan ik nu op mijn ademhaling letten? Nou, dat is nog helemaal niet zo moeilijk. Accepteer je gedachten en stuur ze in gedachten ook weer weg. Je al dan zien dat de gedachten steeds minder snel elkaar opvolgen. Wat goed werkt is het zinnetje: “Straks heb ik weer tijd voor je, nu niet” hoe vreemd dit ook klinkt, je zal zien dat je gedachten op ten duur ook wegblijven. Sommige mensen gebruiken ook edelstenen om hun gedachten beter onder controle te houden.

meditatie

Soorten meditaties

Je kunt mediteren onder begeleiding van speciale muziek of een stem die je meeneemt in een bepaalde meditatie. Ook kun je in stilte mediteren. Dat laatste is in het begin vaak erg lastig omdat je toch nog de prikkels van buitenaf ervaart. Je zal merken dat je vooral in het begin alles hoort wat je normaal niet hoort. Waardoor jouw radartjes weer aan het werk gaan. Laat het er zijn, zeg tegen die gedachtes dat je straks tijd voor ze hebt en pak je concentratie dan weer terug.

meditatie voor beginnersGeleide meditaties

Bij een geleide meditatie is er iemand met een prettige stem die je verteld wat je moet doen. Je kunt die stem volgen en zo in de staat van concentratie komen die je nodig hebt om te mediteren. Geleide meditaties hebben een bepaald doel. Zo kun je een geleide meditatie opzoeken waarvan je meer energie krijgt, meer zelfvertrouwen krijgt of er beter door kunt slapen. Ook zijn er spirituele meditaties waardoor je in contact kunt komen met overleden dierbaren. Dit moet je echter wel pas doen als je al wat vaker hebt gemediteerd. Geleide meditaties duren gemiddeld wat langer dan ongeleide meditaties.

Meditatie op muziek

Er zijn verschillende soorten spirituele muziek te vinden die je kan gebruiken om bij te mediteren. Het is veelal rustige muziek waar een fijne flow in zit en een bepaald soort herhaling. Als je tijdens je meditatie die herhaling en flow te pakken hebt in je volledige concentratie kun je een hele fijne meditatie hebben. En er ook echt heel uitgerust van bijkomen.

Bang om fouten te maken?

Dat is juist het mooie aan mediteren. Je kunt geen fouten maken. Er kan niets gebeuren anders dan dat je misschien in slaap valt. Je kunt niet gewond raken of er blijvend van in “trance” raken. Het is alleen heel erg fijn voor je ontspanning en om even dat rustpuntje voor jezelf op een dag op te zoeken. Meditatie hoeft ook helemaal niet lang te duren. Soms is 5 minuten op een dag al genoeg. Soms zal je merken dat je langer nodig hebt. Dit is niet erg. Er zijn mensen die een paar uur mediteren per dag. Zij zijn wel al wat geoefender in mediteren natuurlijk.

Dit vind je misschien ook leuk

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.