Uw gezondheidsexpert – 100% voor een natuurlijk & gezonder leven!

Het verlangen naar seks wordt voornamelijk bepaald door hormonen. Hierbij zijn vooral de geslachtshormonen testosteron en oestrogeen betrokken. Het is bekend dat bij mensen met overgewicht er een verandering optreedt in de hormoonhuishouding. Zo zien we bij mannen met overgewicht, dat hun testosteronniveau daalt. En wat gebeurt er met de hormoonhuishouding bij vrouwen? Wat zijn hiervan de gevolgen als het gaat om de seksdrive? We gaan in dit artikel in op het effect van je gewicht op je libido.

Het belang van een gezond seksleven

Een van de aspecten die belangrijk is voor ons welzijn is een gezond seksleven. Allerlei oorzaken kunnen dit echter in de weg staan, bijvoorbeeld een verminderd libido. Dit kan gepaard gaan met allerlei andere klachten, zoals relatieproblemen. Daarbij kan een verminderd libido ook leiden tot minder eigenwaarde, weinig zelfvertrouwen en zelfs tot depressie. Het is daarom essentieel om te ontdekken waar dit verminderd libido door veroorzaakt wordt. Zo zijn er steeds meer aanwijzingen dat gewicht invloed heeft op het libido.

Overgewicht als oorzaak van verlaagd libido bij mannen

Uit een onderzoek van het Duke University Medical Center in de Verenigde Staten kwam naar voren dat er een verband bestaat tussen erectiestoornissen, een laag libido en obesitas. Zo toonde het onderzoek aan dat mannen met overgewicht 25 keer meer kans hebben op ontevredenheid over hun seksleven, in vergelijking met mannen met een gezond gewicht. Wetenschappers vermoeden dat het verband tussen obesitas en een laag libido te maken heeft met een combinatie van factoren op zowel psychologisch al lichamelijk gebied.

5 tot 10% gewichtsverlies kan het libido vergroten

Een ander onderzoek, waarvan de resultaten verschenen in het Journal of Sexual Medicine, geeft mannen met overgewicht, diabetes en een laag libido weer hoop. Uit dit onderzoek komt namelijk naar voren dat het libido van deze mannen verbetert en dat hun erectiestoornissen verminderen als ze in twee maanden 5 tot 10% van hun lichaamsgewicht verliezen. De mannen die deelnamen aan dit onderzoek volgden hiervoor een caloriearm dieet van 1000 kcal per dag of een vetarm en koolhydraatarm dieet dat rijk was aan eiwitten.

gewicht en libido

Relatie tussen buikvet en verminderd libido bij mannen

Wist je dat er een relatie bestaat tussen buikvet en een verminderd libido bij mannen? Als mannen te veel eten en te weinig bewegen, uit zich dat meestal in het ontstaan van buikvet. Je kent het wel, die typische ronde, appelvormige dikke buiken. Het mannelijke geslachtshormoon testosteron, dat in de testikels wordt geproduceerd, accumuleert zich in het buikvet en zet zich hier vast. Er is dan minder testosteron over voor andere lichaamsfuncties, zoals een gezond libido en een goede erectie. Het blijkt dus dat gewicht invloed kan hebben op het libido van mannen. Maar hoe zit dat bij vrouwen?

Het effect van gewicht op het libido bij vrouwen

Het blijkt dat ook bij vrouwen het gewicht invloed kan hebben op het libido. Bij een hoog vetgehalte ontstaat er een hoger gehalte aan SHBG (Seks Hormone Binding Globulin). Dit is een eiwit, dat wordt aangemaakt door de lever. Het heeft de eigenschap om zich te binden aan testosteron. Niet alleen bij mannen, maar ook bij vrouwen speelt testosteron een rol bij het libido. Hoe meer het testosteron zich bindt, hoe minder testosteron er over is voor het stimuleren van het libido.

Is er sprake van obesitas, dan gaat dit vaak gepaard met een hoog cholesterol en diabetes. Dit kan onder meer problemen in de bloedcirculatie veroorzaken. Bij mannen kan dit erectiestoornissen tot gevolg hebben. Bij vrouwen kan dit eveneens tot een verminderd libido leiden, omdat de clitoris minder doorbloed is en vernauwd raakt.

Hoe kun je je libido vergroten?

Kleine aanpassingen in je dieet kunnen al een wereld van verschil maken. Door een vetarm dieet te volgen met vooral veel groenten en dagelijks een of twee stukken fruit kun je je bloedsuikerspiegel gemakkelijker in evenwicht krijgen en je cholesterol en bloeddruk verlagen. Als je daarbij ook nog een beetje afvalt, dan zul je algauw merken dat dit een positieve invloed heeft op je libido. Door gezonde keuzes te maken en goed voor jezelf te zorgen, zul je niet alleen lichamelijk, maar ook psychisch lekkerder in je vel zitten. Dit verhoogt je eigenwaarde en zelfvertrouwen. Ook dat komt je libido alleen maar ten goede!

Dit vind je misschien ook leuk

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.