Uw gezondheidsexpert – 100% voor een natuurlijk & gezonder leven!

Wanneer je gaat zwemmen als sport dan brengt dit veel voordelen met zich mee voor je gezondheid. Het is een leuke sport en een goede manier om fit te blijven. Vaak is zwemmen een sport welke je lang kunt volhouden doordat je ook op oudere leeftijd nog kunt gaan zwemmen. Daarnaast loopt je hartslag op tijdens het zwemmen, maar zorgt het water ervoor dat er minder impact op je lichaam is van buitenaf. Je krijgt bijvoorbeeld geen ballen tegen je aan zoals met basketbal of voetbal. Ook is er geen lichamelijke impact van anderen zoals met judo of boksen. Desalniettemin kun met zwemmen wel een geweldige conditie, spierkracht en cardiovasculaire fitheid opbouwen.

Maar wanneer je regelmatig of als sport gaat zwemmen dan kan dit ook blessures met zich mee brengen. Deze blessures zijn erg vervelend en kunnen ervoor zorgen dat je een langere tijd niet meer kunt zwemmen. Gelukkig zijn er manieren waarop je zwemblessures kunt voorkomen. Hieronder vind je vijf stappen voor preventie van zwemblessures.

Zorg voor een goede opwarming

Net als bij andere sporten is het ook bij zwemmen belangrijk dat je een goede opwarming doet voordat je begint met je training of wedstrijd. Als je gaat zwemmen zul je misschien denken dat je lichaam wel opwarmt van het warme water. Echter, het warme water verwarmt de huid maar activeert de spieren niet. Een goede opwarming van de spieren verlaagt de kans op blessures aanzienlijk. Op internet zijn diverse opwarmoefeningen te vinden voor zwemmers. Echter, je coach of trainer kun je ook vragen naar goede stretches en opwarmoefeningen.

Zwemblessures voorkomen

Let op je techniek tijdens het zwemmen

Als kind leer je al hoe je moet gaan zwemmen. Hierdoor zal je kunnen denken dat je niet meer zo expliciet met de techniek van het zwemmen bezig hoeft te zijn. Echter, dit is niet waar. Er zit een groot verschil tussen recreatiezwemmen en zwemmen als sport of vorm van actieve lichaamsbeweging. Wanneer je de juiste techniek toepast tijdens het zwemmen dan voorkom je veelvoorkomende zwemmersblessures. Daarnaast zorgt de juiste techniek er ook voor dat je efficiënt beweegt waardoor je prestaties kunnen verbeteren. Wil jij graag weten of je de juiste techniek toepast? Dan kun je vragen of een trainer of coach jouw prestaties wil analyseren.

Train al je spieren

Wanneer je zwemt als sport dan kun je misschien denken dat het belangrijk is om alleen de spieren te trainen die je vaak gebruikt bij zwemmen of die je zwemprestaties verbeteren. Echter, om blessures te voorkomen is het belangrijk dat je lichaam in balans is. Hierdoor is het ook nuttig om spieren die minder actief zijn tijdens het zwemmen te trainen. Wanneer je de tijd hebt kun je naast het zwemmen ook een paar keer per week krachttraining toepassen. Het fit houden van je hele lichaam zal ervoor zorgen dat je prestaties verbeteren. Daarnaast draagt het ook bij aan het voorkomen van blessures tijdens het zwemmen.

zwemblessure artikelKijk goed om je heen tijdens het zwemmen

Wanneer je gaat zwemmen dan is het belangrijk dat je goed om je heen kijkt. Zo voorkom je dat je tegen een muur aanzwemt bij het baantjes trekken of dat je tegen een andere zwemmer aan zwemt die jouw baan oversteekt. In een zwembad heb je vaak wel goed zicht. Wat je zicht kan verbeteren is het dragen van een duikbril.

Wanneer je in de zee of in een meer gaat zwemmen dan dien je ook rekening te houden met andere zwemmers, bootjes of misschien wel surfplanken. Wanneer je gaat zwemmen als sport en je wilt blessures voorkomen is het altijd belangrijk om je training aan te passen aan de omstandigheden. Is het druk en heb je slecht zicht? Probeer dan extra voorzichtig te zijn tijdens je training of kies een rustiger moment om te gaan trainen.

Ga niet zwemmen als je ziek bent of blessures hebt

Hersteltijd is een belangrijke factor voor iedere atleet. Als je ergens pijn voelt of je voelt je niet zo lekker dan heb je misschien de neiging om te gaan zwemmen in heerlijk warm water. Echter, als je ziek bent of blessures hebt is het onverstandig om te gaan zwemmen omdat je gemakkelijker je lichaam overbelast of wellicht anderen aansteekt via de bacteriën die je in het water achterlaat. Thuis rusten is het beste herstel voor zwemmers.

Dit vind je misschien ook leuk

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.