Uw gezondheidsexpert – 100% voor een natuurlijk & gezonder leven!

Diclofenac wordt gebruikt om pijn, zwelling (ontsteking) en gewrichtsstijfheid veroorzaakt door artritis te verlichten. Het verminderen van deze symptomen helpt je meer van de  normale dagelijkse activiteiten te doen. Dit geneesmiddel staat bekend als een niet-steroïdaal anti-inflammatoir geneesmiddel (NSAID). Als je een chronische aandoening zoals artritis behandelt, vraag je arts dan naar niet-medicamenteuze behandelingen en/of het gebruik van andere geneesmiddelen om de pijn te behandelen.

Lees de door de apotheker verstrekte medicatiewijzer voordat je diclofenac gaat gebruiken en iedere keer dat je een navulling krijgt. Als je vragen hebt, stel ze dan aan jouw arts of apotheker.

In onderstaande gids nemen we de verschillende vormen van diclofenac door en geven we je waar je het kan verkrijgen.

Neem dit geneesmiddel in via de mond met een vol glas water, tenzij je arts anders adviseert. Ga niet liggen gedurende ten minste 10 minuten na het innemen van dit geneesmiddel. Als je maagklachten krijgt van deze medicatie, kan je het innemen met voedsel, melk of een antacidum. Dit kan echter de absorptie vertragen en de pijnbestrijding vertragen, vooral als je deze medicatie niet volgens een regelmatig schema inneemt.

Diclofenac gelDiclofenac gel

Je gebruikt de gel meestal 2 tot 4 keer per dag, afhankelijk van hoe sterk de gel is. Kijk op de verpakking voor meer informatie of neem contact op met je apotheker.

Als je de gel twee keer per dag gebruikt, doe dit dan één keer ’s ochtends en één keer ’s avonds. Als je de gel 3 of 4 keer per dag gebruikt, wacht dan ten minste 4 uur voordat je de gel opnieuw aanbrengt.

De hoeveelheid gel die je nodig hebt, hangt af van de grootte van het te behandelen gebied. Meestal gebruik je een hoeveelheid ter grootte van een 1 cent of 2 cent stuk (2 tot 4 gram).

Hoe gebruik je de gel?

Knijp zachtjes in de tube, of druk stevig en gelijkmatig op het mondstuk van de dispenser, om een kleine hoeveelheid gel te krijgen.

Breng de gel aan op de pijnlijke of gezwollen plek en wrijf het langzaam in. Het kan koel aanvoelen op de huid. Was daarna je handen.

Diclofenac pleisters en patches

Behandel slechts 1 pijnlijke plek per keer. Gebruik niet meer dan 2 pleisters of patches met medicijn in een periode van 24 uur.

Diclofenac patchesHoe gebruikt je pleisters en patches

Plak twee keer per dag een pleister of patch met medicijn op de pijnlijke plek, één keer ’s ochtends en één keer ’s avonds. Haal de oude pleister eraf voordat je de nieuwe erop doet.

Oefen zachte druk uit met de palm van je hand tot de pleister helemaal vastzit op de huid.

Wanneer je de pleister of patch eraf wilt halen, helpt het om deze eerst met wat water te bevochtigen. Als je hem eraf hebt gehaald, was je de aangetaste huid en moet je er zachtjes op wrijven met ronddraaiende bewegingen overheen om eventuele lijmresten te verwijderen.

Als je bent vergeten diclofenac in te nemen, neem het dan in zodra je eraan denkt, tenzij het bijna tijd is voor de volgende dosis. In dat geval kan je de gemiste dosis overslaan en neem je de volgende dosis op het gebruikelijke tijdstip in. Neem nooit een dubbele dosis om een vergeten dosis in te halen.

Als je vaak doses vergeet, kan het helpen om een alarm in te stellen om je eraan te herinneren. Je kan je apotheker ook om advies vragen over andere manieren om je te helpen je medicijnen te onthouden.

Wat als ik te veel inneem?

Als je meer dan de voorgeschreven dosis diclofenac tabletten, capsules of zetpillen inneemt, kan dat gevaarlijk zijn. Het kan bijwerkingen veroorzaken zoals:

  • buikpijn
  • zich ziek voelen of ziek zijn (overgeven)
  • diarree
  • zwarte poep of bloed in braaksel – een teken van een bloeding in de maag
  • hoofdpijn
  • slaperigheid
  • oorsuizen in de oren (tinnitus)

De dosis van 12,5 mg heeft geen recept nodig en kan bij de apotheek worden gekocht. Je kan dan zonder recept bij de apotheek verpakkingen van maximaal 24 tabletten kopen. Je kan echter ook zonder recept bij de apotheek de verpakkingen met een sterkte van 25 mg krijgen. Als je diclofenac in de apotheek koopt, zal de apotheek controleren of het voor je geschikt is en of het bij je andere geneesmiddelen past. Sterkere sterkten dan 25 mg vereisen een recept en kunnen dus niet in de apotheek worden gekocht.

Diclofenac is verkrijgbaar in de vorm van tabletten, zetpillen, injecties, oogdruppels en gels. Diclofenac kan ook worden gebruikt in combinatie met andere werkzame stoffen. Denk aan Arthrotec, diclofenac is zeer effectief tegen ontstekingspijn en kan de pijn drastisch verminderen.

Dit vind je misschien ook leuk

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.