Een quick fix om in een keer een supersterk immuunsysteem te krijgen is er niet. Je kunt wel nu meteen beginnen met gezonde voeding, waarmee je je immuunsysteem kunt ondersteunen. Vooral in de herfst en in de winter is het extra belangrijk dat je een goede weerstand hebt. In deze koude maanden is je lichaam vatbaarder voor het oplopen van ziektes. Daarnaast is in coronatijden een sterk immuunsysteem nog belangrijker. We gaan hier in op gezonde voeding, waar je je weerstand mee kunt verhogen.
Zorg voor een gezonde darmflora
Waar veel mensen niet bij stilstaan, is dat de darmflora voor maar liefst 80% verantwoordelijk is voor een sterke afweer. We mogen stellen dat je immuunsysteem in je darmen begint. De ‘goede’ bacteriën in de darmen waken over wat je lichaam binnenkomt via je voeding. Detecteren ze ongezonde stoffen, dan trekken ze aan de alarmbel van je afweersysteem.
Het is dus essentieel dat de gezonde bacteriën in je darmen optimaal kunnen groeien. Dat doe je door voldoende probiotische voeding te eten, waaronder yoghurt, zuurkool, miso, augurken, kefir, rauwe melk en kombucha (gefermenteerde thee). Daarnaast is voeding met voldoende vezels belangrijk voor een goede darmwerking. Denk aan volkorenproducten, groente en fruit.
Vitamine C bommetjes: kiwi’s, sinaasappelen, bessen
Een van de belangrijkste vitamines voor het ‘boosten’ van je immuunsysteem is vitamine C. Dit is namelijk een antioxidant. Niet vreemd, dat sinaasappels en mandarijnen echt winterfruit zijn en over een hoog gehalte aan vitamine C beschikken. De natuur weet precies wat we in deze periode nodig hebben. Wist je echter dat kiwi’s nog rijker zijn aan vitamine C?
Bovendien zit in kiwi’s ook veel vitamine B6, dat eveneens belangrijk is voor een sterk afweersysteem. Andere goede vitamine C bommetjes zijn donkere bessen. Ook via groente kun je vitamine C binnen krijgen. Eet daarvoor meer broccoli, rode paprika, witlof, spruitjes en boerenkool (kies voor vers!).
Vitamine D in de strijd tegen luchtweginfecties
Een van de weinige vitamines die ons lichaam zelf kan aanmaken onder invloed van zonlicht is vitamine D. Toch is het in de herfst en de winter, waarin de zon minder schijnt en we meer binnenshuis verblijven, belangrijk om via onze voeding vitamine D aan te vullen. Het beschermt o.a. tegen het coronavirus en luchtweginfecties, die vooral in de koude maanden van het jaar op de loer liggen.
Je kunt vitamine D supplementen slikken, maar je kunt ook letten op voeding die rijk is aan vitamine D. Voorbeelden van deze voedingsmiddelen zijn: vette vis, zoals zalm, haring en makreel, en in mindere mate vlees en eieren. Verder wordt er ook vitamine D toegevoegd aan margarine, halvarine en bak- en braadproducten.
Voedingsmiddelen met de anti-infectie vitamine A
Andere belangrijke voeding die het immuunsysteem ondersteunt, is voeding met vitamine A, waarmee je infecties buiten de deur houdt. Wat ook prettig is aan voldoende vitamine A, is dat het zorgt voor een gezonde en mooie huid.
Een gezonde huid is bovendien heel belangrijk om je te beschermen tegen ziekteverwekkers. Ook voor de ogen, slijmvliezen en de botten is deze vitamine essentieel. Wil je ervoor zorgen dat je voldoende vitamine A binnenkrijgt, zet dan regelmatig vlees (vooral lever), vis, ei, worteltjes, pompoen, spitskool, groene bladgroenten en bloemkool op het menu. In zuivelproducten zit eveneens veel vitamine A en het wordt ook toegevoegd aan margarine, halvarine en bak- en braadproducten.
Genoeg water drinken!
Als we het hebben over gezonde voeding, die het immuunsysteem ondersteunt, hebben we het al snel over vitaminen. We zouden bijna vergeten, dat binnen dit geheel water ook een sleutelrol speelt. Om het immuunsysteem optimaal te laten functioneren, is water essentieel. Het zorgt voor het afvoeren van ziekteverwekkers uit ons lichaam en voor de toevoer van gezonde stoffen die onze afweer sterker maken. De richtlijn is om dagelijks tussen de 1,5 en 2 liter water te drinken. Natuurlijk moet dit niet per se water zijn, maar kan je ook kiezen voor een gezonde thee, hierover lees je hier alles.
Het is overigens belangrijk dat je slijmvliezen niet uitdrogen, want daardoor ben je gevoeliger voor verkoudheid en griep. Let op: drink zoveel mogelijk water en kruidenthee, want dat is het gezondste.
Goede voeding in combinatie met een gezonde levensstijl
Gezonde voeding is één manier om je immuunsysteem te versterken, maar dit dient altijd samen te gaan met een gezonde levensstijl met voldoende beweging en een goede nachtrust. Wist je bijvoorbeeld dat terwijl je slaapt, je afweersysteem aan de slag gaat met onder meer het herstellen van je lichaam. Weinig slaap, stress en vermoeidheid kunnen je immuunsysteem flink verzwakken. Een regelmatig slaapwaak-ritme is daarom heel belangrijk voor een goede gezondheid.