Uw gezondheidsexpert – 100% voor een natuurlijk & gezonder leven!

Stoppen met roken is geen gemakkelijke opgave, maar het is ook zeker niet onmogelijk. Hoor je vaak succesverhalen om je heen van mensen die zijn gestopt met roken? En wil je dat het volgende succesverhaal jouw verhaal is? Dan helpen we je hier graag op weg met 6 tips om te stoppen met roken. Het belangrijkste is dat jij echt gemotiveerd bent. Wat is nu een grotere motivatie, dan dat je er gezonder van wordt én dat je er veel geld mee bespaart? Vervolgens helpen deze tips je om het stoppen met roken vol te houden!

1. Er zijn geen excuses meer!

Prent jezelf in dat er geen excuses meer zijn. ‘Vandaag mag ik een sigaretje opsteken, want ik heb een vervelende dag gehad.’ Nee, dat is geen excuus. Of ‘Ik rook alleen vanavond, omdat ik dan een feestje heb’. Ook dat mag je niet meer opvoeren als reden om te roken. Voor je het weet, ga je beetje bij beetje je grenzen verleggen en is elke gelegenheid weer een goede gelegenheid voor een sigaret. Stoppen betekent ook echt stoppen! Het grotendeel van de mensen, dat er met succes in is geslaagd om te stoppen met roken, is hier in één keer helemaal mee gestopt.

2. Maak het jezelf moeilijk om te roken

Mensen die willen stoppen met roken, verstoppen nog weleens een pakje sigaretten in de kast voor als de nood te hoog wordt. Dat is geen goed idee. Als je stopt met roken, zul je altijd wel weer eens in de verleiding komen. Als de sigaretten dan binnen handbereik liggen, is het veel gemakkelijker om hieraan toe te geven. Gooi dus al je sigaretten weg. Maar dat niet alleen, verban alles wat aan roken doet denken uit je omgeving. Daartoe behoren dus ook aanstekers en asbakken. Door jezelf zo min mogelijk bloot te stellen aan prikkels die je aansporen om te roken, zal het gemakkelijker zijn om deze slechte gewoonte meteen helemaal los te laten.

stoppen met roken

3. Zorg voor afleiding

Wanneer je gestopt bent met roken, zul je regelmatig de drang krijgen om toch een sigaret op te steken. Ben je kort bewust van deze gedachte, maar geef er niet aan toe. Zoek in plaats daarvan snel afleiding. Ga even iets totaal anders doen; bel een vriend of vriendin, eet een gezond tussendoortje of ga de hond uitlaten. Door direct je gedachten ergens anders op te vestigen, zal de drang om te roken sneller verdwijnen. Dit zal met de tijd steeds gemakkelijker worden. Op een gegeven moment zul je zelfs versteld staan van hoelang je niet aan een sigaret gedacht hebt!

stoppen met roken tips4. Herinner jezelf aan waarom je stopt met roken

Een andere tip die je kan helpen met stoppen met roken, is door op papier te zetten waarom jij zo graag wilde stoppen. Herinner jezelf aan deze goede redenen, door ze regelmatig eens door te lezen, bijvoorbeeld op momenten dat je het moeilijk hebt. Denk aan redenen, zoals je gezondheid, geld besparen, een goed voorbeeld zijn voor je kinderen, je fitter voelen, er frisser uitzien, beter hart & vaten, etc. Door de voordelen van het niet roken steeds voorop te stellen, zal het zogenaamde ‘voordeel’ van wel roken hierbij in het niet vallen.

5. Beloon jezelf, want je bent een superheld!

Bedenk eens hoe je je straks voelt als je toch toegeeft aan de drang om een sigaret aan te steken? Denk daarna eens aan hoe je je voelt als je deze verleiding weet te weerstaan? Dat is op zich al een beloning. Je mag jezelf echter best nog meer belonen, want stoppen met roken is een heldendaad! Positieve re-inforcement werkt ook bij mensen! Leg bijvoorbeeld het geld opzij dat je normaal gesproken aan sigaretten uitgaf. Besteed dit aan iets wat je al heel lang graag wilde hebben of ga van dit geld een dagje uit met een vriend(in).

6. Je hoeft het niet alleen te doen!

Vind je het lastig om deze uitdaging alleen aan te gaan? Dat hoeft ook helemaal niet. Als je jarenlang een fervente roker bent geweest, zullen bovenstaande tips niet voldoende zijn. Het is dan verstandig om professionele hulp in te schakelen. Je huisarts kan je helpen, maar er zijn ook coaches die zich specifiek richten op het ondersteunen van mensen die willen stoppen met roken. Vraag ook aan je omgeving om je te steunen bij het stoppen met roken. Misschien is er wel iemand in je directe omgeving, die ook wil stoppen met roken. Ga dan samen deze uitdaging aan en steun elkaar!

Dit vind je misschien ook leuk

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.