Uw gezondheidsexpert – 100% voor een natuurlijk & gezonder leven!

Het verbeteren van de lichaamshouding is essentieel voor meer welzijn en levenskwaliteit. Afwijkingen van de lichaamshouding kunnen immers leiden tot rugpijn of andere problemen die ons dagelijks leven beïnvloeden.

Ons lichaam in beweging houden en voor onze gezondheid zorgen is heel belangrijk, vooral om onze routine te behouden en van onze vrije tijd te genieten.

In dit artikel zult je dit onderwerp beter begrijpen en ook drie tips kennen om jouw houding te verbeteren. Blijf lezen!

Want hoe kan ik mijn houding verbeteren?

houding rugpijnIedereen die lange tijd in dezelfde houding werkt, weet hoe de wervelkolom overbelast kan raken. Aan het eind van de dag wordt dit gevoeld met pijn in de onderrug, een brandend gevoel in de nek en zelfs ongemak in de benen en voeten.

Om dit te voorkomen, is het heel belangrijk dat je zich bewust bent van jouw lichaam en weet hoe je de hele dag goed blijft. Hieronder leest je wat je vandaag al kunt doen!

1. Zit goed

Leun niet over de tafel. Denk eraan jouw wervelkolom altijd rechtop en volledig tegen de stoel te houden. Jouw voeten moeten op één lijn staan en op de vloer rusten (of ondersteund worden door een verhoging) en jouw armen moeten ondersteund worden.

Kies ook je zitplaats goed. Houd rekening met het soort bekleding, de tijd die je zult moeten zitten en het comfort dat het object kan bieden.

houding zitten

2. Doe regelmatig lichaamsoefeningen

Het beoefenen van lichaamsoefeningen is van essentieel belang om de vitaliteit en de kracht van de beenderen en de spieren te behouden, de levensduur te verlengen en pijnen te voorkomen.

Dagelijkse wandelingen, bijvoorbeeld, zijn geweldige bondgenoten om de spieren te versterken en de articulatie te verbeteren. Op dezelfde manier helpen oefeningen en strekkingen die geschikt zijn voor de wervelkolom de spierspanning in de rug te verlichten en het herstel na bijvoorbeeld een ontstekingsproces te bevorderen. Ik kan een bezoek aan een yogaschool zeker aanraden / je vindt ze alleszins over heel Vlaanderen ondertussen!

houding yoga beweging

3. Let op je houding als je slaapt

slaaphoudingWe moeten ons ook zorgen maken over onze houding bij het slapengaan. Dit is de tijd van ontspanning van de wervelkolom, waarin we meer voordeel kunnen halen uit een goede uitlijning.

Om tijdens het slapen een goede houding te behouden, moet je letten op het soort matras en het gebruik van kussens, zowel onder de nek als tussen de benen, omdat dit strategieën zijn om de wervelkolom uit te lijnen. Andere aanbevelingen omvatten ontspanningstechnieken die ook worden gebruikt om een rustgevende slaap te bevorderen. Hier vind je hierover meer info!

Professionele hulp zoeken

Hoewel goede gewoonten rugpijn en ongemak kunnen voorkomen, is het in bepaalde situaties nodig professionele hulp in te roepen.

De beoefening van pilates of fysiotherapie zijn uitstekende opties voor mensen die rugpijn hebben en hun houding willen verbeteren, omdat zij werken met specifieke oefeningen die gericht zijn op de behandelingspunten. Bovendien werken ze vooral aan de kwestie van lichaamsbewustzijn, die we aan het begin van het artikel hebben genoemd.

Verbetering van de lichaamshouding, met name in de werkomgeving, is van fundamenteel belang om blessures te voorkomen en het ziekteverzuim te beperken. Daarnaast zorgt een goede houding ook voor meer beweeglijkheid, elegantie, vermijdt spierpijn, draagt bij tot een goed humeur en zelfs tot de ademhaling.

Dit vind je misschien ook leuk

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.