Uw gezondheidsexpert – 100% voor een natuurlijk & gezonder leven!

In tegenstelling tot wat heel wat mensen nog steeds denken is dampen heel wat minder schadelijk dan roken. Hierover wordt in de media nog veel te vaak cryptisch gesproken, maar zowat alle wetenschappers (lees hier, hier en hier) zijn het eens over het feit dat voor een roker de overstap naar de e-sigaret een grote stap in de goede richting naar een gezonder leven kan zijn. Een e-sigaret kan je écht helpen om te stoppen met roken en je nicotineverslaving onder controle te houden.

Heel wat van mijn vrienden stopten al met roken met een e-sigaret, maar… ik zie steeds meer een nieuw type vape als ik door de stad wandel. Dit nieuwe type is een wegwerp e-sigaret of een disposable vape – iets waar ik gemengde gevoelens over heb. Het verkleint zeker de drempel voor mensen die het dampen een kans willen geven; maar het heeft heel wat duidelijke nadelen.

In deze korte blogpost overloop ik kort wat volgens mij de grootste voordelen en nadelen zijn van deze disposable vapes.

wegwerp e-sigaretVoordelen van wegwerp e-sigaretten:

  1. De wegwerp e-sigaretten zijn verbazend betaalbaar, wat de drempel voor de aankoop voor een roker verlaagd.
  2. Het product, indien gekocht in een betrouwbare winkel, voldoet aan alle kwaliteitseisen door de overheid gesteld
  3. Het product heeft alle convenience-voordelen van de normale sigaret: niet meer vullen met vloeistof, geen coils vervangen en zelfs niet opladen. Het maakt vapen écht zo makkelijk als roken – misschien zelfs nòg makkelijker!
  4. De smaken zijn heel erg goed: dit is belangrijk om rokers een aangenaam gevoel te geven en hun verslaving aan de smaak van tabak rustig af te bouwen. Smaken zijn cruciaal volgens heel wat onderzoek, en ook mijn dampende vrienden zeggen dit!

De nadelen van disposable vapes:

  1. Het product is goedkoop, en ook verkrijgbaar in nachtwinkels en krantenwinkels. In deze winkels wordt veel minder goed gelet op de leeftijd van klanten dan in de gespecialiseerde vapewinkels. Dit brengt het gevaar van jongeren die nooit gerookt hebben maar wel beginnen vapen met zich mee. Dat is geen goed plan.
  2. Het product is ecologisch dramatisch. Met elk leeg toestel gooi je een batterij en een hoop plastic in de vuilbak. Gelukkig kan je bij gespecialiseerde winkels zoals Vaporshop je disposable vapes wél laten recycleren!

Long story short: ik ben een groot voorstander van de e-sigaret, maar toch iets minder van de wegwerpvariant. Mijn tip: als je wil starten met vapen om te stoppen met roken – gewoon doen! – maar ga naar een speciaalzaak en vraag raad. Daar kunnen ze je écht het juiste toestel geven voor jouw noden!

Dit vind je misschien ook leuk

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.