Uw gezondheidsexpert – 100% voor een natuurlijk & gezonder leven!

Koffie en diëten: gaat dat samen?

Koffie lijkt voor veel mensen een basisbehoefte te zijn. We kunnen er met zijn allen maar niet genoeg van krijgen. En dat is niet gek, want koffie zorgt voor een aardige boost in energie en er zijn veel lekkere variaties en koffiespecialiteiten te ontdekken. Helaas geld voor veel – ietwat verslavende – drankjes dat ze minder gezond zijn; denk aan alcoholische dranken of frisdrank. Maar hoe zit dat eigenlijk met koffie? Heeft koffie een plaats in een gezond dieet?

koffiebonen

Koffie past in een gezond dieet

koffie in gezond dieetJe leest het goed: koffie en diëten gaan prima met elkaar samen. Dat heeft een aantal redenen. Eén van die redenen betreft de verwaarloosbaar lage hoeveelheid aan calorieën in een kop koffie. Daarnaast bevat koffie uiteraard cafeïne, waardoor je gestimuleerd wordt om actiever te zijn. Het behoeft natuurlijk amper uitleg dat een actieve levensstijl kan zorgen voor versneld gewichtsverlies. Daarnaast is het ook nog eens een feit dat koffie je eetlust licht remt en het je stofwisseling een aardige boost geeft. Al bij al is de tussenconclusie: koffie is helemaal niet slecht voor je dieet. Maar is koffie dan een perfect wondermiddel voor het afvallen?

Er is een grens

Niet iedereen is even goed te spreken over het opnemen van koffie binnen een dieet. Juist omdat veel mensen koffie binnen een dieet als prettig ervaren, is er een redelijke kans dat je er snel te veel van drinkt. Op zichzelf is dit niet heel problematisch, maar het kan wel zorgen voor een verhoging van je stressniveau, waardoor je plotselinge eetbuien kan ervaren. Ook is het mogelijk dat je slecht slaapt wanneer je koffie drinkt op minder handige tijden, waardoor de kans wederom groot is dat je meer calorieën inneemt dan de bedoeling is.

Een andere relevante factor ligt hem in de wijze waarop jij je koffie drinkt en bereidt. Het zal je waarschijnlijk niet verbazen dat een zwart kopje koffie een stuk gezonder is dan een latte macchiato met karamel en witte chocola. Nu zijn dit natuurlijk twee uitersten, maar het is verstandig om je bewust te zijn van de wijze waarop jij je koffie drinkt. Ook al drink je koffie met ‘slechts’ twee schepjes suiker en een scheutje volle koffiemelk: wanneer je dit vaak genoeg doet, maakt het zeker wat uit voor je dieet (op een negatieve manier).

koffie dieet

Kortom

De conclusie luidt dus: koffie kan een effectieve en nuttige aanvulling zijn op je dieet, zonder dat je je hier schuldig over hoeft voelen. Het is dus geen dieet-killer, maar wel dien je te onthouden dat té veel koffie drinken een slecht effect kan hebben op je dieet. Zolang je het echter bij realistische porties houdt en niet overdreven veel suiker en melk toevoegt, zal koffie je niet belemmeren. En vergeet niet dat die latte macchiato met karamel en witte chocola best een keertje mag.

Dit vind je misschien ook leuk

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.