Uw gezondheidsexpert – 100% voor een natuurlijk & gezonder leven!

We weten allemaal dat fruit gezond is. Appels zullen dan ook wel gezond zijn. Maar ben jij iemand die altijd graag wil weten ‘waarom’ iets gezond is? En behoren appels tot je favoriete fruitsoorten? Dan ben je hier op de juist plek om meer te leren over dit lekker stukje fruit. Welke vitaminen zitten erin en welke andere gezonde voedingsstoffen bevat een appel? In dit artikel zetten we de appel in de spotlights en vertellen we je meer over de gezondheidsvoordelen van het eten van een appel. Lees hier gauw meer!

De appel: het populairste fruit van Nederland

mooie rode appelWist je dat de appel de fruitsoort is die in Nederland het meest gegeten wordt?! Het Voedingscentrum zegt dat we in Nederland 28 gram appel per dag eten. De frisse en zure smaak en het feit dat je een appel gemakkelijk overal mee naartoe kan nemen als tussendoortje, maakt deze zogeheten pitvrucht heel populair. Bovendien worden er in Nederland veel appels geteeld; ons klimaat is er perfect voor. Van de circa 300 miljoen kilo die hier groeit, wordt zo’n 50% geëxporteerd. Wat de appel ook interessant maakt, is dat er veel rassen zijn, zodat je kunt variëren. Of heb jij misschien de voorkeur voor een Jonagold appeltje of eerder voor een Golden Delicious, Granny Smith of Goudrenette?

Er zitten veel gezonde voedingsstoffen in appels

In appels zit een waslijst aan gezonde voedingsstoffen. Een van de belangrijkste is vitamine C, dat onder meer werkt als een antioxidant en zo beschermt tegen vrije radicalen. Maar er zitten nog meer vitaminen in een appel, namelijk: vitamine B1, B11, B2, B3, B6, vitamine D en vitamine E. Een andere gezonde stof in appels is het mineraal kalium. Dit mineraal reguleert onder meer de vochtbalans en de bloeddruk. Appels zijn ook rijk aan vezels, waaronder aan pectinevezels. Deze stimuleren de stofwisseling, ze zijn goed voor je bloedvaten en je hart en ze reguleren de bloedsuikerspiegel. Verder zijn appels gezond voor je tanden en botten en helpen ze je om een gezonde huid te krijgen of te behouden. Kortom, er zijn veel goede reden om een appel te eten!

Ook appelderivaten zijn vaak supergezond trouwens. Denk maar aan appelazijn of appelcider, allemaal zeker interessant om mee in je dieet op te nemen!

Er zitten weinig calorieën in appels

Een van de redenen waarom het een goed idee is om een appel als tussendoortje te nemen, is omdat een appel weinig calorieën bevat. In één appel zitten gemiddeld 52 kilocalorieën. Het is dus een stuk fruit dat prima binnen een dieet past als je wilt afvallen. Eet in dat geval echter niet te veel fruit, bijvoorbeeld maximaal twee stuks fruit per dag, want in fruit zit wel fructose. Dit is een vorm van suiker. Echter vanwege de vele goede voedingsstoffen is fruit onmisbaar voor de gezondheid. Een appel is een goede keus, want er zijn fruitsoorten die over bijna het dubbele aan calorieën beschikken, waaronder mango’s, ananas, bananen en kersen. Bovendien helpen de pectinevezels in appels met de absorptie van vet uit voeding en geven ze je langer een verzadigd gevoel.

gezonde appels

Appels helpen diabetes voorkomen

Een van de meest voorkomende ziektes van nu is diabetes type 2. Appels passen in een dieet om de kans op deze ziekte te verminderen. Een onderzoek uit 2013, waarvan de resultaten verschenen in het British Medical Journal, wees dit uit. Appels beschikken namelijk over antocyanen, dit zijn antioxidanten die het lichaam in staat stellen om suikers op te nemen. Deze antioxidanten komen overigens ook voor in peren, druiven en bessen. Ook polyfenolen in appels spelen hierbij een rol. Ze ondersteunen het metabolisch evenwicht in je lichaam en ze verlagen de snelheid waarmee je lichaam suikers opneemt. Dus hoewel appels wel ‘suikers’ bevatten, passen ze evengoed binnen een gezond voedingspatroon dat diabetes helpt te voorkomen.

Nog meer gezondheidsvoordelen van appels

Regelmatig een appel eten kan nog meer gezondheidsvoordelen hebben. We hebben hier de belangrijkste op een rij gezet:

  • Gezonde bloeddruk en gezonde bloedvaten
  • Bevordert een gezonde bloedsuikerspiegel
  • Verbetert de bloedtoevoer naar de hersenen
  • Gunstige werking op de cholesterolspiegel
  • Kan astma verminderen
  • Beschermt tegen vrije radicalen

Een appeltje tegen de dorst?

Wie kent deze uitspraak niet! Een appel is tot slot ook heel gezond, omdat het voor 85% uit water bestaat. Naast drinken kunnen voedingsmiddelen als appels ook bijdragen aan voldoende vochtinname. Wist je dat het beter is om een appeltje te eten tegen de dorst, dan om appelsap te drinken? In het sap zijn veel vitamines verdwenen en door een appel te eten stijgt je bloedsuikerspiegel minder snel!

Dit vind je misschien ook leuk

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.