Uw gezondheidsexpert – 100% voor een natuurlijk & gezonder leven!

Steeds meer mensen hebben last van een te hoge bloeddruk. Vaak lopen zij hier jaren ongemerkt mee rond. Het is belangrijk dat je weet hoe het met jouw bloeddruk is gesteld. Een hoge bloeddruk is geen ziekte, maar als deze langdurig verhoogt is, is het wel een belangrijke risicofactor voor hart- en vaatziekten. Omdat een hoge bloeddruk zelden klachten geeft, is het advies dat je deze bij elk doktersbezoek laat meten. Er zitten namelijk een aantal gevaren aan een te hoge bloeddruk. Je leest ze in dit artikel.

Een beroerte (CVA)

Door een bloedklonter kan een slagader die je hersenen voedt, verstopt raken. Deze bloedklonter noem je ook wel hersentrombose. Naast verstopping kan zo’n slagader door een te hoge bloeddruk ook barsten. Het gevolg is een hersenbloeding. In alle twee deze gevallen is er sprake van een beroerte, wat ook wel CVA wordt genoemd. Vreselijke gevolgen zijn bijvoorbeeld (blijvende) verlammingen, een coma of in het ergste geval overlijden.

Verstopping van bloedvaten

hoge bloeddrukSommige mensen krijgen pijn bij het wandelen. Dit komt doordat grote bloedvaten verstopt raken. Dit noem je ook wel etalagebenen of de medische term: claudicatio intermittens. Indien je dit niet tijdig behandelt, kan een beenslagader volledig afsluiten. Dit kan leiden tot gangreen; een zeer ernstige aandoening. Je lichaamsweefsel sterft dan af en gaat eventueel rotten. Het is ook mogelijk dat de grote bloedvaten gaan uitzetten. Het gevolg kunnen levensgevaarlijke bloedingen zijn.

Schade aan hart

Een hoge bloeddruk kan er tevens voor zorgen dat er schade ontstaat aan de wanden van je slagaders. Het kan zijn dat slagaders hierdoor verstopt raken. Logisch gevolg is dat je hart steeds harder moet werken. Het bloed moet immers rondgepompt blijven worden. Door dit hardere werken kan je hartwand verdikken. Complicaties die daardoor ontstaan zijn:

  • Bij inspanning pijn op borst
  • Hartbeklemming
  • Hartfalen
  • Hartaanval

Er spelen nog andere risicofactoren mee, waar de kans op hartschade afhankelijk van is. Dit is overgewicht, te hoog cholesterol, roken, diabetes, etc.

Schade aan ogen

Ook de bloedvaten in je oog kunnen schade oplopen door een te hoge bloeddruk. Een gevolg is afwijkingen aan het netvlies. Een ander woord hiervoor is netvliesretinopathie.

Schade aan nieren

bloeddruk metenAls laatste gevaar voor je gezondheid noemen wij in dit artikel schade aan je nieren. Want ook de slagaders die je nieren voeden, kunnen verstopt raken. In dit geval treedt er nierinsufficiëntie op. Soms is het nodig om te behandelen. Dit kan met een kunstnier zijn; dialyse, maar in ernstige gevallen is een niertransplantatie nodig. Heb je last van een hoge bloeddruk? Laat dan ook geregeld je nieren controleren.

Uiteraard zijn er nog meerdere gevaren. In dit artikel zijn de vijf meest bekende gevaren van een hoge bloeddruk genoemd. Maar wees altijd op je hoede en zorg dat je weet wat jouw bloeddruk is! Een goede bloeddrukmeter hoeft niet duur te zijn, en is écht een investering in je gezondheid. In dit artikel vind je enkele goede tips om jou te helpen bij het kiezen van de perfecte bloeddrukmeter.

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.