Wees zuinig op je ogen, want je hebt ze een leven lang nodig. Niet alleen om vorm, diepte en kleuren te zien, maar ze zijn eveneens essentieel voor een gezond ritme van je biologische klok. Het is belangrijk om je ogen te beschermen tegen schadelijk licht, want helaas zijn ogen heel gevoelig. Door een overmatige blootstelling aan schadelijk licht kan je gezichtsvermogen aanzienlijk achteruitgaan. Dat wil je uiteraard voorkomen. Daarom vertellen we je hier waar je op moet letten voor het zo optimaal mogelijk beschermen van je ogen.
Zonlicht is van levensbelang, maar ook een grote boosdoener
Zonder de zon zou er geen leven zijn, maar de zon kan ook veel schade aanrichten. Binnen deze context wordt vaak gewaarschuwd voor de schadelijke invloed op de huid. In dit artikel focussen we ons daarentegen op het gevaar van de zon op de ogen. Het gaat dan om de schadelijke ultraviolette (UV) straling van de zon. Zowel UV-A als UV-B liggen ten grondslag aan oogaandoeningen, waaronder staar en maculadegeneratie. Verder kan de zon ook oogkanker veroorzaken. Vaak worden de schadelijke gevolgen pas duidelijk op latere leeftijd.
Let op: het is belangrijk om te beseffen dat de zon niet alleen op zonnige dagen schade aan kan richten, maar ook op bewolkte dagen. Bij sneeuw is het helemaal belangrijk om je ogen te beschermen, vanwege de sterke weerspiegeling van het zonlicht.
Waaraan denken bij je ogen beschermen tegen de zon?
Het is belangrijk om veel aandacht te besteden aan je ogen beschermen tegen de zon. Zorg dat je buiten een zonnebril draagt. Let erop dat je een zonnebril aanschaft met een goede uv-bescherming. Laat je adviseren door een opticien. Je kunt je ogen extra beschermen door bij veel zon een hoed of pet te dragen met een brede rand. Uiteraard is het aangeraden om felle zon te vermijden, vooral op zomerdagen tussen 11:00 en 15:00. Probeer zoveel mogelijk in de schaduw te blijven. Ook direct in de zon kijken, is slecht voor je ogen. Misschien is de neiging groot om bij een eventuele zonsverduistering, dit spektakel te bekijken. Ook dan is het geen goed idee om recht in de zon te kijken. Kijk zeker nooit direct in de zon met een verrekijker!
Bescherm je ogen ook onder de zonnebank!
Niet alleen de zon is een bron van UV-straling. Ga je weleens onder de zonnebank, dan word je ook blootgesteld aan schadelijke UV-straling. Doe dit dus met mate om je huid en ogen niet te beschadigen. Bij een sessie onder de zonnebank is het essentieel om je ogen te beschermen. Hiervoor bestaan speciale UV-zonnebankbrillen. Deze speciale brillen laten geen UV-A licht door, waardoor je veilig onder de zonnebank kunt gaan, maar wel altijd met mate. Ook je oogdruk kan hier trouwens heel wat gevolgen van hebben, dus overdrijf zeker niet!
Blauw licht; wat is het?
Blauw ligt is afkomstig van onder meer computers, smartphones, tablets en televisies. Doordat we steeds meer gebruikmaken van deze apparaten, is de invloed op onze ogen steeds groter. Het blauwe licht dringt diep binnen in het oog. Vooral smartphones en tablets, die je dicht bij je gezicht houdt, kunnen nog meer schade aan je ogen toebrengen. Het leidt tot vermoeide en geïrriteerde ogen. Dit wordt ook wel ‘digital eye fatigue’ of ‘asthenopie’ genoemd. Mogelijk kan blauw licht de gele vlek in het netvlies beschadigen, waardoor je minder scherp gaat zien. Deze blauw licht schade noemen we photoretinitis. Deze schade is niet te herstellen. Een andere klacht, die veel voorkomt bij mensen die veel achter een beeldscherm zitten, is hoofdpijn.
Blauw licht kan tot slaapproblemen leiden
Een ander gevolg, dat vaak wordt toegeschreven aan blauw licht, zijn slaapproblemen. Het RIVM deed er in samenwerking met het Amsterdams Medisch Centrum onderzoek naar. Uit dit onderzoek bleek dat blauw licht de biologische klok kan verstoren, omdat het de aanmaak van melatonine belemmert. Dit is een hormoon dat belangrijk is voor het reguleren van het slaapwaakritme. Het advies is om een uur voor het slapengaan geen apparaten met blauw licht meer te gebruiken, om een goede nachtrust te garanderen.
Tips om je ogen tegen schadelijk blauw licht te beschermen
Zit je veel achter het beeldscherm, dan kun je je ogen beschermen tegen het blauwe licht met een speciale beeldschermbril. Dit wordt ook wel een ‘blue light filter bril’ genoemd. Daarnaast kun je ook de volgende maatregelen nemen:
- Houd regelmatig pauze om je ogen te laten rusten.
- Knipper regelmatig met je ogen.
- Gebruik hydraterende oogdruppels.
- Ga niet te dicht met je ogen bij het scherm zitten.
- Laat je ogen op tijd checken bij een opticien.