Uw gezondheidsexpert – 100% voor een natuurlijk & gezonder leven!

Beweging is goed voor ons lichaam maar ook voor onze mentale gezondheid. We trainen met zijn allen dan ook wat af. Het aantal sportscholen is de afgelopen jaren flink toegenomen. Een sportschool is echter niet goedkoop. Daarom zien we dat het thuis trainen steeds populairder wordt. Zo kun je in je eigen omgeving lekker aan de slag om slank te worden en gezond te blijven. Het bespaart je naast het abonnementsgeld ook nog eens reistijd. In dit artikel zullen we je een aantal tips geven waarmee je direct aan de slag kunt.

Begin met thuis trainen zonder apparaten

thuis trainenAlle begin is lastig, zo ook met trainen. Heb ik er wel tijd voor? Is thuis trainen wel iets voor mij? Hou ik het wel vol? Het zijn enkele voorbeelden van veelgehoorde vragen.

Maar je moet je bedenken dat je door thuis te trainen geen duur abonnement voor een langere periode hoeft af te sluiten. Dat maakt het juist zo laagdrempelig. Je hoeft voor thuis dan ook niet direct allerlei apparaten aan te schaffen. Begin juist eenvoudig met een workout. Je kunt er direct mee aan de slag en het kost je geen cent. Je zult merken dat je het vanzelf leuk gaat vinden als je een tijdje bezig bent, mede doordat je je fitter gaat voelen. Het grappige is dat als je het echt niet leuk vindt er ook zo weer mee kunt stoppen zonder je geld kwijt te raken. Super toch!

Maak realistische doelstellingen

Belangrijk is dat je een doelstelling hebt. Anders zal de motivatie snel weg zijn. Houd je doelstellingen, maximaal twee, wel klein en realistisch. Stel dus niet direct als doel dat je twintig kilogram wilt afvallen. Dit duurt veel te lang en de motivatie zal dan ook snel wegzakken.

Als je thuis wil gaan trainen, definieer dan kleine stapjes. Bijvoorbeeld om na één maand twee kilo aan gewicht te zijn kwijtgeraakt. Of binnen een maand wil ik 25 push-ups direct achter elkaar kunnen doen. Als je de doelstelling hebt gehaald, ga je weer een stapje verder. Doordat het realistische doelen zijn, is de kans dat je ze gaat halen ook groot. Dit motiveert weer om door te gaan. Natuurlijk mag je best een beetje uitdagende doelstelling hebben.

thuis trainen mat

Plannen

Het is wel goed om op vaste tijdstippen te gaan trainen. Kies een of meerdere vaste dagen en tijden in de week uit om een uurtje te trainen. Zo kun je er rekening mee houden en vergeet je het ook niet zo snel. Plan wel op een dusdanig tijdstip dat je het ook altijd kunt halen.

Met zijn tweeën is het veel leuker

Alleen trainen is voor vele lastiger vol te houden. Zoek daarom een trainingsmaatje die op bij voorkeur op hetzelfde niveau als jij traint. Dat maakt het veel gezelliger en je kunt elkaar goed motiveren en helpen. Samen zullen jullie het gemakkelijker volhouden.

Sportschema’s

Zorg dat je een aantal verschillende sportschema’s opstelt. Je kunt dit natuurlijk ook laten doen. Iedere keer dezelfde oefeningen zullen namelijk snel gaan vervelen waardoor de motivatie ook snel zal afnemen. Wissel de schema’s af, zodat je gevarieerd blijft trainen. Je kunt kiezen voor iedere training een ander schema te kiezen of bijvoorbeeld om de week.

workout thuis

Beloon jezelf

Het werkt vaak motiverend als je jezelf beloond zodra je een doelstelling hebt behaald. Natuurlijk moet dit wel een gezonde beloning zijn. Beloon jezelf met een nieuw drinkfles of sportbroek bijvoorbeeld. Op deze manier maak je het voor jezelf nog net wat leuker.

Effectieve trainingen voor thuis

Voor de beste resultaten thuis kun je het best met de HIIT-trainingen aan de slag. HIIT staat voor High Intensity Interval Trainingen. Dit wil zeggen dat je gedurende korte periodes zeer intensief traint en dat je daarbij tussenduur korte rustpauzes hanteert. Zo kun je bijvoorbeeld 40 seconden knieheffen zo snel als je maar kunt. Daarna pak je tien tellen rust waarna de volgende oefening volgt. Wissel op deze manier zo’n vier tot zes intensieve oefeningen af. Als je ze allemaal hebt uitgevoerd, pak je een minuut om uit te rusten. Deze set van oefeningen herhaal je aantal keren, uiteraard afhankelijk van jouw niveau. Via de HIIT-training bouw je spierkracht op, maar kun je ook afvallen. Een perfecte workout dus zonder dat je ook maar één apparaat nodig hebt.

Een andere goede optie om thuis te doen is natuurlijk yoga. Al wat je nodig hebt is een yogamatje, en je bent klaar om in actie te schieten. Het is naast een goede vorm van beweging ook nog eens een erg waardevolle keuze voor je innerlijke rust en je stressniveau’s – iets waar iedereen tegenwoordig wel nood aan heeft.

Langzaam uitbreiden

Nadat je bent gestart met goede doelstellingen en planningen en je ziet dat het lekker loopt, kun je weer verder gaan kijken. Tot dusver heb je namelijk nog geen geld uit hoeven te geven. Als je er vertrouwen in krijgt dat je het vol blijft houden kan je als eerste een trainingsmat en eventueel wat kleine gewichtjes aanschaffen. De kosten hiervan zijn beperkt maar je hebt toch weer wat meer mogelijkheden om te variëren. Zo kun je iedere keer weer wat extra’s doen.

Dit vind je misschien ook leuk

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.