Uw gezondheidsexpert – 100% voor een natuurlijk & gezonder leven!

De brandnetel is een geneeskrachtige plant, rijk aan vitamine A, C en K, polyfenolen, flavonoïden en mineralen zoals calcium, ijzer en magnesium, met ontstekingsremmende en antioxiderende werking, die veel wordt gebruikt als huismiddel om de bloeddruk en de bloedsuikerspiegel te reguleren, naast hulp bij de behandeling van bijvoorbeeld artritis en reuma.

De meest gebruikte delen van de brandnetel zijn het blad, dat kan worden gebruikt in de vorm van thee, of de wortel, die wordt gebruikt in de vorm van capsules, en is te vinden bij kruidendokters, natuurproducten winkels, samengestelde apotheken en markten, en moet worden gebruikt met medische indicatie.

Een andere soort brandnetel is Lamium album, bekend als witte brandnetel, maar deze heeft andere eigenschappen en wordt voornamelijk aangegeven bij gynaecologische problemen, zoals menstruatiekrampen, bloedingen of ontstekingen in de baarmoeder.

Wat zijn de voordelen van brandnetel

De brandnetel heeft verschillende geneeskrachtige eigenschappen antioxidant, ontstekingsremmend, antihypertensive, diuretisch en anti-diabetisch, en helpt het immuunsysteem te versterken, omdat het in zijn samenstelling flavonoïden, polyfenolen, vitamine A, C en K, foliumzuur, en mineralen zoals calcium, kalium, ijzer en magnesium bevat, bijvoorbeeld.

De belangrijkste indicaties van brandnetel zijn:

 • brandnetel plantArtritis;
 • Osteoarthritis;
 • Hoge bloeddruk;
 • Diabetes;
 • Rhinitis;
 • Allergische hoest;
 • Acne;
 • Dermatitis;
 • Spierpijn;
 • Ontsteking in het tandvlees;
 • anemie
 • Urineweginfectie;
 • Nierstenen.

Bovendien tonen sommige studies aan dat brandnetelwortel kan worden gebruikt bij de behandeling van een vergrote prostaat door de werking van enzymen die verantwoordelijk zijn voor de productie van testosteron te verminderen, als gevolg van de flavonoïden in de samenstelling ervan.

Beschermt de gezondheid van het hart

Door de vermindering van het urinezuurgehalte in het bloed te bevorderen, helpt brandnetel hart- en vaatziekten te voorkomen, aangezien een teveel aan zuur zeer schadelijk voor het lichaam kan zijn.

Een mooie en jeugdige huid

Het drankje bevordert de gezondheid en het uiterlijk van de huid: het gaat acne tegen en bestrijdt vettigheid. Het is ook goed voor het haar, omdat het roos voorkomt en bestrijdt.

Brandnetelthee voorkomt het vasthouden van vocht

brandneteltheeHet ongemak van zwellingen stoort veel mensen, vooral vrouwen. Dit probleem, ook wel vochtretentie genoemd, is niets anders dan de ophoping van water in bepaalde delen van het lichaam.

Benen, voeten, armen, buik en gezicht worden het meest aangetast. Maar door zijn sterke diuretische werking is de brandnetel in staat om het vasthouden van water tegen te gaan. Dat wil zeggen, de thee bevordert het vrijkomen van overtollig natrium en ureum in de urine.

Hoe brandnetelthee te maken

Brandnetelthee is eenvoudig en snel te maken en heeft verschillende gezondheidsvoordelen.

Ingrediënten

 • 1 eetlepel gedroogde brandnetelbladeren;
 • 1 kop kokend water.

Hoe voor te bereiden

Voeg de gedroogde brandnetelbladeren toe aan kokend water en laat 10 minuten staan. Laat afkoelen en drink tot 2 kopjes per dag.

Een andere manier om de brandnetel te gebruiken om de voordelen ervan te verkrijgen, is in de vorm van capsules die 1 capsule van 400 mg, 2 tot 3 keer per dag, kunnen worden genomen, zoals voorgeschreven door jouw arts.

Mogelijke bijwerkingen

De meest voorkomende bijwerkingen van brandnetel ontstaan meestal wanneer de plant in grotere dan de aanbevolen hoeveelheden wordt geconsumeerd, en omvatten maagpijn, constipatie, allergie of jeukende huid, of verhoogde samentrekkingen van de baarmoeder in het geval van vrouwen, wat de symptomen van krampen kan verhogen.

Bovendien kan brandnetel de bloeddruk sterk verlagen en het moeilijk maken de bloeddruk onder controle te houden bij mensen met hoge bloeddruk, of de bloedsuikerspiegel sterk verlagen waardoor bij diabetici een hypoglycemie-crisis ontstaat.

Dit vind je misschien ook leuk

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.