Wat is magnesium?
Dit is een mineraal dat onmisbaar is voor het menselijk lichaam. Het komt voor in onder meer noten, melkproducten, groenten en graanproducten. Het mineraal speelt een rol bij de vorming van spieren en botten. Ook is het belangrijk voor een goede werking van de spieren en een efficiënte overdracht van zenuwprikkels. Ongeveer 20 tot 60% van het magnesium wordt door ons lichaam uit de voeding opgenomen. Dit gebeurt aan het einde van de dunne darm uit voedingsstoffen als banaan, avocado en noten.
Hoeveel er precies wordt opgenomen, hangt ook af van de mate waarin het aanwezig is in dat product. Mensen merken soms dat ze een tekort aan dit mineraal hebben. Er zijn verschillende klachten die hierop kunnen wijzen. Er kan vermoeidheid ontstaan of een hoge bloeddruk. Ook gebeurt het nogal eens dat mensen duizelig worden of last krijgen van spierkrampen. Een tekort aan dit mineraal geeft soms ook een gespannen gevoel. Voldoende magnesium is belangrijk om goed te kunnen ontspannen.
De werking van het mineraal magnesium
Waarom is magnesium belangrijk voor ons lichaam? Zoals al genoemd speelt het een rol bij de vorming van spieren en botten. Ook is het van belang bij de overdracht van prikkels in spieren en zenuwbanen. Daarnaast is voor een goed functioneren van onze spieren ook voldoende magnesium nodig. In ons lichaam bevindt zich een groot aantal enzymen. Deze stoffen maken allerlei processen in ons lichaam mogelijk. Ook zij hebben dit belangrijke mineraal nodig.
Verder moeten we denken aan de vorming van gezonde kiezen en tanden. De weerstand verhoogt. Zowel tegen ziekten als tegen overmatige stress. Ook ons concentratievermogen en ons geheugen is voor een deel afhankelijk van dit mineraal.
Tenslotte speelt magnesium een rol bij het produceren van energie in de lichaamscellen. Het is vrij bijzonder dat een mineraal zoveel invloed heeft op het lichaam. Dit komt met name door het belang van het mineraal op het functioneren van onze cellen. Als het gaat om enzymgedreven reacties, tellen we er wel meer dan 300 die juist ook dit mineraal nodig hebben.
Gelukkig komt het mineraal in veel voedingsmiddelen voor. Een tekort ontstaat dan ook niet zomaar. Er zijn een aantal oorzaken die dit toch kunnen veroorzaken. We moeten dan in de eerste plaats denken aan een ongezond eetpatroon. Worden de producten die rijk zijn aan dit mineraal nauwelijks gegeten, dan kan een tekort gemakkelijk ontstaan.
Ook een zwangerschap, het geven van borstvoeding of de menopauze kunnen een magnesiumtekort veroorzaken. Verder kunnen we als oorzaak suikerziekte of andere chronische ziekten aanwijzen. Denk zeker ook aan het voorkomen van langdurige diarree. Ook dit belangrijke mineraal verdwijnt dan te snel uit ons lichaam.
Er is tenslotte duidelijk aangetoond dat zeer intensief sporten tot een magnesiumtekort kan leiden. Onderzoekers zagen dit bijvoorbeeld bij marathonlopers. Zij hadden het mineraal na de wedstrijd in veel mindere hoeveelheid in hun lichaam dan net voor de wedstrijd. Dit was te zien na het nemen van een monster van hun urine. Dit is te verklaren aangezien er tijdens de wedstrijd enorme lichamelijke prestaties werden gevraagd.